BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, August 9, 2014

.....::: Rindu!!! :::.....


Assalamualaikum....

lama jugak xberpeluang nak mengupdate blog kesayangan aku ni..
dekat 2 bulan lebih...
banyak benda yang di busy kan dan membusykan diri..

kesimpulan nye...
semuanya berjalan dengan baik..
asam garam kehidupan...

xkisah la kan happy ke,,,
sedey ke..
baru mencabo hidup kita ni..

n esok la nak start upload macam2 gambo...

malam ni just muqadimah je...

=)

Wednesday, June 4, 2014

.....::: What The??? :::.....


assalamualaikum korang.....
lama betul tak layan blog ni,,,,
sibuk dan malas nak mengadap lptp sbb line tenet slow kat rumah ni

ni,,minggu ni punya cerita...
finally,,,
aku berjaya menghabiskan internship aku selama 16 minggu...
alhamdulillah....

dapat habiskan dengan jayanya...

punye la berdebo nak bg ucapan last day...
2.6.2014
sampai buat perangai2 yang menghappykan diri...

sweet x scandal i???



lastday aku,,,,
aku buat kek bagi dieorg makan...
nasib la depa cakap best....
berbaloi duk buat kek smpai malam...
3.6.2014

~ feeling2 chef ye ko ain.... ~

=)

.....::: A, B, AB, or O??? :::.....



:: Penyakit berdasarkan golongan darah ::


DARAH A

Individu dengan golongan darah A memiliki sel darah merah dengan antigen A di permukaan membran selnya dan menghasilkan antibodi terhadap antigen B dalam serum darahnya. Sehingga, orang dengan golongan darah A-negatif hanya dapat menerima darah dari orang dengan golongan darah A-negatif atau O-negatif. Di beberapa negara seperti Swedia dan Norwegia, golongan darah A lebih dominan.


Penyakit yang sering dijumpai pada Orang bergolongan Darah A

Cepat marah
serangan jantung
gangguan saluran darah
kanser
kegemukan


Makanan

Pemilik darah golongan A disarankan mengkonsumsi bahan makanan yang sedikit mengandung lektin. Para pemilik golongan darah ini memiliki lambung dengan kandungan lektin rendah. Jika asupan lektin berlebihan , maka akan mengganggu kesehatan lambung. Selain itu, mereka menghasilkan lendir yang
lebih banyak jumlahnya. Ini mengakibatkan risiko terjangkit penyakit alergi, seperti asma, infeksi telinga, dan gangguan pernapasan.
Makanan yang dianjurkan ialah kelompok nabati. Sumber hewani bisa diperoleh dari ikan dan ayam kampung, ini pun dengan jumlah dan frekuensi terbatas. Susu yang dianjurkan adalah susu fermentasi (yoghurt), krim tanpa lemak, keju alami, telur dalam jumlah terbatas.


Jenis olahraga

Fisik yang menenangkan dan fokus seperti yoga dan taichi.

Berikut adalah tips hal-hal berkenaan tentang diet golongan darah A:
Sangat bermanfaat : Ikan makarel, Ikan salem, ikan sarden, keong, bayam, brokoli, wortel, jamur, kacang tanah, kacang buncis, susu kedelai, tahu, tempe, beras, bluberi, nanas, & mangga
Netral : Ikan tuna, telur, ikan hiu, ikan ekor kuning, ikan cucut, ayam kalkun, burung dara, jagung, tapioka, gandum, labu, bawang merah
Pantang : Sapi, kerbau, kambing, bebek, angsa, arnab, ayam hutan, lobster, gurita, kepiting, belut, kodok, udang, cumi-cumi, mentega, susu sapi, keju, es krim, kelapa




DARAH B

Individu dengan golongan darah B memiliki antigen B pada permukaan sel darah merahnya dan menghasilkan antibodi terhadap antigen A dalam serum darahnya. Sehingga, orang dengan golongan darah B-negatif hanya dapat menerima darah dari orang dengan dolongan darah B-negatif atau O-negatif


Berikut ini Penyakit yang sering dijumpai pada Orang bergolongan Darah B

Kerosakan sistem saraf
usah tidur
sakit kepala atau migrain
penyakit hati
gangguan saluran hempedu
gangguan saat haid
sakit tulang belakang
kegemukan
serangan jantung


Makanan

Pemilik golongan darah B adalah kebalikan dari golongan darah A. Mereka diizinkan menyantap sumber hewani dengan sumber hewani dengan porsi lebih banyak. Namun karena memiliki darah B rentan terhadap penyakit autoimun dan serangan virus, mereka dianjurkan untuk mengkonsumsi sayuran hijau yang kaya magnesium. Daftar makanan yang diperbolehkan adalah semua produk susu kecuali, blue cheese dan es krim, telur ayam baik organik maupun ayam kampung.


Jenis olahraga

Olahraga fisik sedang dengan unsur mental seperti, hiking, tenis dan berenang

Berikut adalah tips hal-hal berkenaan tentang diet golongan darah B:
Sangat bermanfaat : Kambing, kelinci, rusa, ikan salem, ikan sarden, susu sapi, roti, brokoli, ubi, wortel, kembang kol, terong, dan teh hijau
Netral : Sapi, kerbau, hati, kalkun, ikan hiu, cumi-cumi, ikan tuna, mentega
Pantang : Bebek, angsa, ayam, belibis, babi, kuda, burung dara, keong, kepiting, katak, lobster, es krim, gandum, tomat, labu, jagung, alpukat, kelapa.



DARAH AB

Individu dengan golongan darah AB memiliki sel darah merah dengan antigen A dan B serta tidak menghasilkan antibodi terhadap antigen A maupun B. Sehingga, orang dengan golongan darah AB-positif dapat menerima darah dari orang dengan golongan darah ABO apapun dan disebut resipien universal. Namun, orang dengan golongan darah AB-positif tidak dapat mendonorkan darah kecuali pada sesama AB-positif.
Persentase orang ber – Golongan Darah AB adalah hanya 4 % dari seluruh penduduk dunia. Dan merupakan persentase yang terkecil dibandingkan dengan golongan darah lainnya.
Darah AB merupakan darah zaman modern yang mempunyai kecenderungan terhadap penyakit modern. Oleh sebab itu, orang dengan golongan Darah AB selalu disarankan melakukan teknik-teknik relaksasi dan meditasi supaya dapat mengurangi stress dan untuk melawan system imunisasi yang kurang sehat.



Penyakit yang sering dijumpai pada Orang bergolongan Darah AB

kanser
Penyakit jantung
Anemia (kekurangan sel darah merah)
Depresi
Masalah system saraf
Komplikasi hati dan hempedu
Parkinson’s
Alzheimer’s


Makanan

Makanan yang sangat bermanfaat (berfungsi sebagai obat): ikan sardine, ikan tuna, susu kambing, putih telur (ayam), keju ricotta, krim asam (rendah kalori), teh hijau, anggur merah.Makanan yang netral (berfungsi sebagai makanan): cumi, ikan mas, ikan tuna, mentega, keju, telur ayam, kacang merah, kacang buncis, tepung beras, roti beras, brokoli, bayam, selada, mentimun, labu, kentang, sawi, mangga, melon, jeruk, pir, kurma, jambu biji.
Makanan yang dihindari (bertindak sebagai racun): daging (sapi, ayam, bebek, babi, angsa, lobster, kepiting, kodok), mentega, es krim, telor bebek, kacang hitam, acar, jagung, belimbing, delima, pare, pisang, kelapa, kesemek, jambu biji, mangga, saus tomat, kopi, soda, minuman beralkohol.



DARAH O

Individu dengan golongan darah O memiliki sel darah tanpa antigen, tapi memproduksi antibodi terhadap antigen A dan B. Sehingga, orang dengan golongan darah O-negatif dapat mendonorkan darahnya kepada orang dengan golongan darah ABO apapun dan disebut donor universal. Namun, orang dengan golongan darah O-negatif hanya dapat menerima darah dari sesama O-negatif.
Secara umum, golongan darah O adalah yang paling umum dijumpai di dunia.



Berikut ini Penyakit yang sering dijumpai pada Orang bergolongan Darah O

Kencing manis
gangguan usus dan pencernaan
peredaran darah kurang baik
sakit pinggang dan tulang belakang
kegemukan
kadar kolesterol tinggi
tekanan darah tinggi
kadar asam urat tinggi
kanser
gout
serangan jantung
penyumbatan arteri


Makanan

Pemilik golongan darah O patut beruntung, terutama bagi mereka yang menyukai daging-dagingan. Mereka boleh makan daging sebanyak-banyaknya, kecuali daging olahan. Namun golongan darah ini juga harus mengimbanginya dengan memakan sayur-sayuran yang banyak juga. Boleh juga menyantap
minyak jenis nabati, minyak zaitun dan buah segar. Yang harus dihindari ataupun dibatasi ialah : kol, brokoli, kembang kol, sawi, pokcoi, taoge, terong, jamur dan kentang.
Sangat bermanfaat : Sapi, kerbau, kambing, rusa, hati/jantung, ikan kod, ikan cucut, ikan ekor kuning
Netral : Ikan mas, belut, lobster, ikan tuna, ikan sarden, udang. telur, mentega, tempe, tahu,susu kedelai, gandum, beras
Pantang : Daging babi, cumi-cumi, sotong, kerang, kodok, gurita, burung puyuh, es krim, keju, susu sapi,yoghurt.



Jenis olahraga

Melakukan olahraga aerobik yang gerakannya banyak dan cepat(high impact), bisa juga olahraga fisik seperti lari dan bela diri.

~ copy & paste ~

Wednesday, April 2, 2014

.....::: My Intern :::.....



assalamualaikum korang.....
now!! aku tengah buat intership kat "KETENGAH HOLDING"...
huhuhuhuhu....

banyak kot perubahan yang aku nak capai...
aku nak kurus!!!
aku dah dapat hilangkan 8kg!!!
gile suprise...
dulu bukan main lagi susah nak turun 1kg...
sekarang ni,,,kalau naik 0.5kg pun dah risau....

hoh!!!sangat berubah pemikiran aku!!!

nk upload sikit gambo2 poyo time intern....
hahahahaha....

lunch break duk sesorang...snap pict je la kerje aku....
hahahahaha







wah!!! ramai yang cakap makin kurus bila tengok pict ni...
hope makin makin n makin kurus lagi...hahahahaha



WISH ME LUCK!!!!
for loss my weight....
=)

muka aku pun dah bertambah ok sikit sekarang....
dulu mana aku nak ambik pot pasal semua2 ni...
serius malas weh....
i'm a simple person ok!!!
NOW!!!!
so girl girl....



update blog kat ofis...otai x????

Saturday, March 22, 2014

.....::: i'm back!!! :::.....


assalamualaikum korang.....
dekat 2 bulan aku tak update blog aku ni..
nak cakap bz, macam tak je...
entah la maybe sbb xde bende sangat kot yang menarik untuk di kongsi...

ye la, now aku tengah menjalani latihan praktikal...
tp,,,
berita yang agak xbest sikit...
aku kne masuk UUM balik sebabnya...................
sangkut 2 paper....
ALLAH tahu ape yang terbaik untuk hambanya
(always think positif ain!!!)

sedey????
tu sudah tentu, banyak yang aku kne fikir untuk meneruskan satu semester lagi..
duit...masa....
(masa........oh! xkahwin la aku kalau macam gini)

now!!!!
sila bagi tumpuan 100% pada report praktikal
agak mencabar...
setiap malam asyik terfikir tp start nye tetap belum...
still lagi menunggu jawapan dari pihak atasan untuk luluskan permohonan aku..

banyak yang berlaku dalam 2bulan ni...
tapi macam banyak sangat nak muatkan dalam satu entry ni je...
sambung next next entry lak la....
tunggu aku transfer semua pict dari hp ke external...


sampai sini je kot dulu...
=)

Tuesday, January 7, 2014

.....::: من أنا(MAN ANA) :::.....


assalamualaikum korang....
pagi ni mood nak upload lirik lagu
lagu ni dah lama aku duk dengar tapi pagi ni tetiba rajin nak meng'google' n meng'paste'
mendalam maksudnye...
so korang....
boleh la cuba layan kan lagu ni...
bukan ape,,,
ada orang cakap dengar lagu nasyid ni jiwa jadi tenang....
hope so la kan...
aamiin.....


**********************************************************
من أنا
MAN ANA
Brothers



أنا إن سألت القوم عني من أنا 
Ana in saaltal-qouma 'anni man ana
jika ditanya aku tentang siapakah aku,

أنــــا مؤمن ســــأعيش دوماً مؤمنا 
Ana mu`minun sa a'isyu dauman mu`mina
akulah mukmin yang akan hidup sebagai mukmin

فليعلم الجميع أني ها هنا 
Falya'lamil-jami'u 'anni ha huna
maka ketahuilah semua orang aku di sini,

لن أنحني لن أنثني لن أركنا 
Lan anhani lan antani lan arkana
tidak akan terhina atau terpesong juga tidak akan bergantung kepada sesiapa 





إني رأيت الله في أكوانه 
Inni ra`aitullaha fi akwanihi
sesungguhnya Aku melihat Allah dalam ciptaanNya,

وسمعت صوت الحق في قرآنه 
Wa sami'tul shautul-haqqi fi qur`anihi
dan aku dengar suara kebenaran dalam QuranNya.

ولمست حكمة ونور بيانه 
Wa lamastu hikmatahu wa faidha hana`ihi
dan aku sentuh hikmahNya dan belai kasihNya

في سيرة المختار في إيمانه 
Fi siratil-mukhtari fi imanihi
dalam sirah mereka yang terpilih imannya 





أنا مصحف يمشي وإسلام يرى 
Ana mus-hafun yamsyi wa islamun yura
Akulah Mushaf yang berjalan dan Islam diperlihatkan

أنا نفحة علوية فوق الثرى 
Ana nafhatul-ulwiyyatun fauqats-tsara
akulah angin meniup tinggi atas setiap pelayar

الكون لي ولخدمتي قد سخرا 
Al-kaunu li wa li khidmati qad sukhira
alam ini bagiku dan bagiku khidmat yang telah dimudahkan

ولمن أنا أنا للذي خلق الورى 
Wa li man ana, ana lilladzi khalaqal-wara
dan untuk siapakah aku, aku untuk yang menciptakan semuanya 





أنا كوكب يهدي القوافل في السرى 
Ana kaukabun yahdil qawafila fits-tsara
Akulah bintang yang menunjuk qafilah dalam perjalanan, (pedoman kepada pengembara dibumi )

وأنا الشهاب إذا رأيت المنكرات 
Wa ana syihabun idza ra`aitul munkarat
dan akulah kejora(bintang/pahlawan) ketika kulihat kemungkaran

ما لي سوى نفس تعد على الشرى 
Ma li siwa nafsun ta'uddu 'alasy-syira
tiada bagiku selain jiwa yang dikira atas pembelian

قد بعتها لله والله اشترى 
Qad bi'tuha lillahi wallahusytara
sesungguhnya telah aku jualkannya pada Allah dan Allah membelinya!!!

**********************************************************

korang dengar la lagu ni....
best!!!
dengar tapi xtau maksud pun die punya feel dah rasa
inikan pulak bila dah tau makna kan...

=)