BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, January 7, 2014

.....::: من أنا(MAN ANA) :::.....


assalamualaikum korang....
pagi ni mood nak upload lirik lagu
lagu ni dah lama aku duk dengar tapi pagi ni tetiba rajin nak meng'google' n meng'paste'
mendalam maksudnye...
so korang....
boleh la cuba layan kan lagu ni...
bukan ape,,,
ada orang cakap dengar lagu nasyid ni jiwa jadi tenang....
hope so la kan...
aamiin.....


**********************************************************
من أنا
MAN ANA
Brothers



أنا إن سألت القوم عني من أنا 
Ana in saaltal-qouma 'anni man ana
jika ditanya aku tentang siapakah aku,

أنــــا مؤمن ســــأعيش دوماً مؤمنا 
Ana mu`minun sa a'isyu dauman mu`mina
akulah mukmin yang akan hidup sebagai mukmin

فليعلم الجميع أني ها هنا 
Falya'lamil-jami'u 'anni ha huna
maka ketahuilah semua orang aku di sini,

لن أنحني لن أنثني لن أركنا 
Lan anhani lan antani lan arkana
tidak akan terhina atau terpesong juga tidak akan bergantung kepada sesiapa 





إني رأيت الله في أكوانه 
Inni ra`aitullaha fi akwanihi
sesungguhnya Aku melihat Allah dalam ciptaanNya,

وسمعت صوت الحق في قرآنه 
Wa sami'tul shautul-haqqi fi qur`anihi
dan aku dengar suara kebenaran dalam QuranNya.

ولمست حكمة ونور بيانه 
Wa lamastu hikmatahu wa faidha hana`ihi
dan aku sentuh hikmahNya dan belai kasihNya

في سيرة المختار في إيمانه 
Fi siratil-mukhtari fi imanihi
dalam sirah mereka yang terpilih imannya 





أنا مصحف يمشي وإسلام يرى 
Ana mus-hafun yamsyi wa islamun yura
Akulah Mushaf yang berjalan dan Islam diperlihatkan

أنا نفحة علوية فوق الثرى 
Ana nafhatul-ulwiyyatun fauqats-tsara
akulah angin meniup tinggi atas setiap pelayar

الكون لي ولخدمتي قد سخرا 
Al-kaunu li wa li khidmati qad sukhira
alam ini bagiku dan bagiku khidmat yang telah dimudahkan

ولمن أنا أنا للذي خلق الورى 
Wa li man ana, ana lilladzi khalaqal-wara
dan untuk siapakah aku, aku untuk yang menciptakan semuanya 





أنا كوكب يهدي القوافل في السرى 
Ana kaukabun yahdil qawafila fits-tsara
Akulah bintang yang menunjuk qafilah dalam perjalanan, (pedoman kepada pengembara dibumi )

وأنا الشهاب إذا رأيت المنكرات 
Wa ana syihabun idza ra`aitul munkarat
dan akulah kejora(bintang/pahlawan) ketika kulihat kemungkaran

ما لي سوى نفس تعد على الشرى 
Ma li siwa nafsun ta'uddu 'alasy-syira
tiada bagiku selain jiwa yang dikira atas pembelian

قد بعتها لله والله اشترى 
Qad bi'tuha lillahi wallahusytara
sesungguhnya telah aku jualkannya pada Allah dan Allah membelinya!!!

**********************************************************

korang dengar la lagu ni....
best!!!
dengar tapi xtau maksud pun die punya feel dah rasa
inikan pulak bila dah tau makna kan...

=)