BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, November 18, 2010

.......::: 18/11/2010 :::......

assalamualaikum......
lame tul xtulis blog.......hehehehehehehe...
agak busy la.....nk2 time2 nk balik raye ni......

hari ni raye ke2.....best........mkn je kerje nye...
aku xde la masuk ibadah korban,sbb aku xde duit g....
tp pd kwn2 yg mampu 2 xsalah lau bt ibadah korban.....
=)

pe g erk??????
raye ni mula2 aku balik kg sebelh ayah.......
aku bertolak dari purtajaya mlm rye kul9 mlm.....
smpai kat kg,kul6.40 pagi......
ni semua sbb jalan yg jem.....
maklum la semua berpusu2 balik mlm raya......
mmg penat duk lam bas..........

yg best nye dpt jmpe sedare mare.......
lame xjmpe mcm2 crte yg kluar....

Tuesday, November 9, 2010

.......::: 09/11/2010 :::.......

Nk tulis pe hari ni erk???????


Hidup kite ni terlampau unik.....kite xsedar yg sbnarnye kite da melewati sesuatu zaman.....pertukaran zaman 2 membuatkan kite lebey matang n bersedia menghadapi cabaran hidup yg seterusnye.....dari pengalaman,,kite akn lebey matang lam sesuatu perkara....tetapi,,kdg2 dari pemerhatian pn sebenrnye boleh mematangkan kite....


Mybe aku di besarkan lam keluarga yg byk memikirkan masalah org sekeliling tmbh lak fmly besar.....bermacam2 mslh yg blh kte dgr n ambik sbgai pengajaran n teladan....bkn nk menyibuk hal org tua.....tp kdg2 kanak2 pn blh memberikn buah fikiran masing2.....n kdg2 pemikiran kanak2 ad betul nye...


Aku lak,,,,dari sek men lagi jd tempat kwn2 share problem...aku pn xtau knp,tp muke aku org tgk garang,,sombong....aku pn xtau knp org suke share problem dieorg kat aku.....aku start sedar time aku sek men lah...org yg baru knl aku pn len share masalah die kat aku,,,,,even masalah family pn.....yg lagi xleh blah nye masalah couple...dah la time sek dulu aku agak anti couple2 ni.....nk kwn ok...nk lebey sori 2 say bro....aku bg penyepak la....


Mybe dari mrndengar luahan perasaan org aku jd lebey matang,,,byk pengajaran yg aku dapat n aku jadi takut nk hadapi sesuatu situasi......tp sebagai hamba kite xlari daripada masalah.....n skrg aku ad byk masalah yg xselesai2 lagi.....hahahahahahahaha..smpai aku pn xtau pe yg ad lam kple ni,,yg mane patt selesai dulu tp if kwn share problem,,,aku len lah skip problem aku bt mase 2......ain ain....


Baut kawan2,,,jgn malu2 nk shre masalah ngn aku if korng rse nk share la.......n 1 kelamahan aku,,,,aku cepat lupe...so jgn takut aku crte kat org len =)


“i don’t like RADIO BURUK”.......

::: share yg patut :::


Korg...................

hidup kite byk ujian,,,aku pn tgh hadapi nye.......tp jgn cepat mengalah ngn ujian tersebut....

mmg lam hidup kdg2 kite alpa...cepat2 la berserah kembali.....

Hri ni aku nk kongsi tentang DUIT......


Duit...........

bg sesetengh org ckp duit xpenting........ad lg yg ckp duit tu penting.......

terpulang kat korg......sbb 2 pendapat korg........


Bg aku lak...dua2......sbb nye.........


Tuk cari calon suami,,


duit xde penting sgt tp still perlu..........kite xleh memandang duit semata2 bimbang yg kite pilih x sempurna....sempurna lak,,,bkn 100% betul....

xbt salah lngsung...xde org kat bumi ni perfet...nabi Muhammad S.A.W je yang maksum.....mksud nye,,,cari calon suami leh pndang duit..nk cari clon suami kne tgk,,,solat die,perwatakan die,pndai cari duit(tuk memenuhi keperluan) n yg paling penting ad sifat hormat......


Tuk kehidupan cmfem penting......


sbb skrg semua bnde kne gune duit...even nk kencing kat tndas awam pn bayar 50sen skrg....

ofcoz kite ad nafsu,,,,nk2 org perempuan...nk beli 2 nk beli ni.......lau kite ad duit sendiri senang je nk berbelnje...

xde org nk mrh2 sbb kite gune duit dari hsil titik peluh kite sendiri...kite xmntak kt sesiape pn...tp kne la berwaspada.......


Ah,,,,,,,,,,,,,,da byk merapu.....aku sbnr nye nk ckp.....


ALLAH nk uji keimanan kite senang je..ad 3 lau xsilap aku...die bg kite pangkat,kekayaan n perempuan..........aku xnk ckp sal len....aku nk ckp sal kekayaan


Kekayaan atau lebey tepat duit......cnfem2 la byk duit lau da kaya kn.....


Hidup ni kne bersederhana..if byk duit pn,,,,bersederhana la,sbb duit blh menyebabkn kita lalai...duit punca masalah........bg yg byk duit,,,msti pening memikirkn cmne nk smpn duit spye selamat,,org xrompak........bg yg xde duit,,,,pening duk fkir cmne nk cari duk tuk sara keluarga.....sbb duit gak la akidah kite blh terpesong.....nauzibillah hi minzalik........


Aku ad teringat kisah zaman nabi2 dulu...tp kepastiannye xtau la.....sbb crte nip n mybe time aku kls kafa sek rendah aku dgr......jadi ingt2 lupe la.....


Aku blh bg kesimpulan cmni je....ad sorg hamba ALLAH ni terlampau miskin,,jd die berdoa nk jd kaya....maka ALLAH makbulkn doa die.....tp syg,pas die kaya...die lalai....xingt asal usul......


Ad lg satu crte,,,,ad sorg hmba ALLAH ni terlampau miskin gak,,,,cmpai satu tahap die salah kn ALLAH...kn da terpesong akidah die 2......


So,,kite kne la pndai menguruskn duit.....jgn smpai nafsu menguasai diri...

Friday, November 5, 2010

::::: nothing 2 say...juz wont 2 share :::::


eeeeemmmmmmmm,,,,,,
cmne nk mula erk...........
korg,,,,kite ni kn....umur stiap hari makin meningkat....
bg yg knl aku msti korg tau umur aku brpe kn...........
bg aku,,ni mse yg sesuai tuk kite belajar byk ilmu ttg kehidupan.....
xkisah la kehidupan ape pn,,,,,
selagi die beri kite impak yg bek......
go on.................

ayah aku selalu pesan,,,,if kite kerje kite kne ikhlas n amanah......
ramai org anggap amanah 2 dari skop wang.....
tapi bg aku...amanah 2 byk.....
amanah dari segi tanggungjwab yg diberikan pd kite.....
amanah dari segi masa kerje....

yg aku nk share kat sni,,,
ttg masa kerje...............ramai org tergila2 kan OT right????
yes,,,,,,,,OT 2 blh tmbh pendapatan kite sbb die dibyr ngn kadar yg mahal dari gji biase....
tp kite kne ingt......duit yg hasil dari OT 2 kite akan guna tuk kehidupan seharian
bagi yg da khwn,,,,duit 2 nk sara keluarga....
tp if OT sebb byk kerje btul2,,,,,,it's ok....
tp ad setengh yg bt OT time mlm tp time kerje yg sebenarnye......
mengulor.....
korg rse pe status duit 2???halal ke.......atau haram???
2 semau ALLAH yg tentukan.....tp duit 2 kite bg kat fmly mkn,,,
berkat ke???nanti akan bg kesan x kat anak2 kite....
seingt aku,,,ad kisah sahabat nabi muhammad.....

dimana,,,sahabat 2 menghafal alQuran,,,,,,
blh dikatakan semua surah lam alQuran die dpt hafal tetapi
ad satu surah yg payah sgt die nk hafal.......
sahabat bertanya kpd nabi,,,n nabi mnjawab,,,,pemakanan......
sahabat pn bertanye kpd ibu nye....
rupa2nye,,,semasa sahabat kecil..ibunye pernah meninggalkn nye di rumah jiran.....
n semase sepeninggalan itu,,die menangis kelaparan....
maka jiran nye memberikan susu lembu kpdanye......
rupa2nye,,,lembu itu pernh makan rumput di kawasan org len dimana tuan punye padang itu tidak tau.......
hanya disebabkan susu yg diminun sekali tu sahaja,,telah memberi kesan kpdnye....
apatah lagi yg kite mkn hari2.....

aku bkn nk ckp aku bek,,,aku pn xkerje lg......tp ilmu yg kite ad ptt kongsi sama2..

.......::: 05/11/2010 :::.....


hari ni aku terase nk menulis blog je.....
itu sbb ad en3 ni......

aku da tukar FB aku,,,,,,,mybe ngn ni akn lebey aman ckit....
insyaALLAH,,,selagi termampu aku akn pastikn...
friend lam FB bru ni juz my friend.....
sesiape yg ad pertalian darah ngn aku or yg se mazhab dengan nye.....
aku akn remove....
FB lame still ad,,lau kwn2 yg xnk add FB bru aku pn xpe sbb yg lame still aktif cume
aku akn jarang2 bukak...
bkn pe,,,aku da muak da........
aku da beberapa kali kne marah ngn mak ayah aku sbb FB...
aku rse bnde yg aku tulis ok je,,,,,xde la aku ckp bnde yg xelok,,conth nye
bru2 ni aku tulsi aku nk t interview....
blh die mrh aku,,ckp bt kerje bdh....
aku biar je sbb mybe ayah aku fkir len,,,,
skrg aku mls nk fkir bnde 2 lg....sbb 2 aku bt FB baru...
yg lame still kne aktif......

Thursday, November 4, 2010

.......::: Cebisan Kenangan :::.......


::: CEBISAN KENANGAN - AMAR :::

ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga
meskipun kini kite terpisah demi kasihnye
namun cebisan kenangan kite
sentiasa bermain dibayangan mata
detik waktu yang berlalu
menjadi memori kau dan aku

ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga
meskipun kini kite terpisah demi kasihnye
namun cebisan kenangan kite
sentiasa bermain dibayangan mata
detik waktu yang berlalu
menjadi memori kau dan aku

sewaktu kita bersama
saling setia menimba ilmu
tanpa mengenal erti penat jemu
ingatkah kau lagi?????
kite bersama memijak onak duri
di tanah gersang mengutip semangat suci
kini segalanya tersurat dalam sanubari

ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga
meskipun kini kite terpisah demi kasihnye
namun cebisan kenangan kite
sentiasa bermain dibayangan mata
detik waktu yang berlalu
menjadi memori kau dan aku

sewaktu kita bersama
saling setia menimba ilmu
tanpa mengenal erti penat jemu
ingatkah kau lagi?????
kite bersama memijak onak duri
di tanah gersang mengutip semangat suci
kini segalanya tersurat dalam sanubari

bersabarlah,,,dengan ketentuanNYA
ada rahmat yang tersembunyi.....
bertemu dan berpisah kerana ALLAH
lumrah kehidupan insan beriman
moga saat nan indah ku harap berulang lagi

ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga
meskipun kini kite terpisah demi kasihnye
namun cebisan kenangan kite
sentiasa bermain dibayangan mata
detik waktu yang berlalu
menjadi memori kau dan aku




::::: insyaALLAH,,,kenangan aku ngn arwah akn tetap dihati:::::

.......::: Cintailah Ilahi :::.......


::: CINTAILAH ILAHI - InTeam :::

rasa cinta adalah satu anugerah tuhan
pada hambanya
dan kerananya manusia sanggup apa saja
asalkan dia memiliki apa yang dicinta

kerna cinta
sanggup berkorban apa saja
harta dan nyawa
setiap detik hanya memikirkan tentang si dia
yang tercinta
ingin bersama sepanjang masa

tetapi pastikan cintamu dihargai
mungkinkah si dia kan tetap setia
setelah kau serahkan jiwa dan ragamu
mungkiankan kau pastikan tidak kan dihancurkan

jika engkau mencintai bunga
sedarlah engkau bunga itu akan layu
jika engkau cintakan manusia
sedarlah suatu hari ia akan pergi
jika engkau mencintai harta
hata itu nanti kau akan tinggalkan
jika engkau cintakan ILAHI
hanya die yg kekal abadi

cintailah ILAHI

rasa cinta adalah satu anugerah tuhan
pada hambanya
dan kerananya manusia sanggup apa saja
asalkan dia memiliki apa yang dicinta

tetapi pastikan cintamu dihargai
mungkinkah si dia kan tetap setia
setelah kau serahkan jiwa dan ragamu
mungkiankan kau pastikan tidak kan dihancurkan

jika engkau mencintai bunga
sedarlah engkau bunga itu akan layu
jika engkau cintakan manusia
sedarlah suatu hari ia akan pergi
jika engkau mencintai harta
hata itu nanti kau akan tinggalkan
jika engkau cintakan ILAHI
hanya die yg kekal abadi

cintailah ILAHI(3x)
itu cinta hakiki

cintailah ILAHI
cinta kekal abadi

cintailah ILAHI(2x)

=)

Tuesday, November 2, 2010

.......::: Bicara Kata :::.......


::: BICARA KATA - InTeam :::

manis bicara indah tutur kata
tak seindah rupa pengertianya
lembutnya lidah mengata nista
lidah yang tiada bertulang mengadu demba
serta menfitnah sesama manusia

terkadang aku berfikir sendirian
perlukah amarahku dibiar terus menyala
membakar membara denganrasa bangga
mencela mereka dengan kata-kata

kata ibarat pedang yang tajamnya bisa membunuh lawan
kata-kata yang berhikmah menyedarkan kita
kata madah pujangga bisa menjadi pedoman manusia
jagalah bahasa kata kita jangan disalahgunakan

yang indah yang indah itu bahasa
yang cantik yang cantik budi pekerti
yang merah merah saga
yang kuruk itu kendi
yang indah itu bahasa
yang cantik budi pekerti

terkadang aku mentafsir manusia
kurniaan tuhan telah banyak dikhianati
mencerca menhina dustanya bicara
menyusan nista dengan kata-kata

kata ibarat pedang yang tajamnya bisa membunuh lawan
kata-kata yang berhikmah menyedarkan kita
kata madah pujangga bisa menjadi pedoman manusia
jagalah bahasa kata kita jangan disalahgunakan

kata ibarat pedang yang tajamnya bisa membunuh lawan
kata-kata yang berhikmah menyedarkan kita
kata madah pujangga bisa menjadi pedoman manusia
jagalah bahasa kata kita jangan disalahgunakan

terlajak perahu masih boleh di undur lagi
terlajak kata buruk padahnye
terlajak perahu masih boleh di undur lagi
terlajak kata hilang percaya

HILANG PERCAYA.........................


=)